Jesenné tekvicové rizoto

· Reading Time: 2 minutes

Jesennné tekvicové rizoto, mi napadlo spontánne po tom, čo sa už asi týždeň nič nedialo so štvrťkou hokkaido tekvice. Pôvodne som chcela urobiť tekvicový koláč, ale akosi som sa k tomu nemala. Napokon mi napadlo niečo takéto…

 

Ingrediencie:

  • štvrťka alebo polovica hokkaido tekvice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menší zemiak
  • šálka ryže (guľatozrnnej)
  • ryžové mlieko
  • olivový olej
  • umeocot/citron
  • soľ, čierne korenie

 

Postup:

Ako prvé som nakrájala tekvicu na menšie kúsky z čoho som polku dala na plech a polku do panvice. Na plech som k tekvici pridala 2 strúčiky cesnaku a pokrájaný zemiak. Pokvapkala som to olivovým olejom, pridala som čierne korenie a soľ a dala som to piecť na 20 minút na 160 stupňov. Zatiaľ som opražila na panvici s olivovým olejom tekvicu, tak, aby bola mäkká, potom som k nej pridala ryžu, ktorú som tiež chvíľu pražila a pridala som vodu, tak, ako sa klasicky pripravuje ryža.

Po 20 minútach, keď bola tekvica s cesnakom a zemiakom hotová, tak som ich vložila do mixéru, kde som pridala cca šálku ryžového mlieka, trochu umeoctu a rozmixovala som to.

Do hotovej ryže som pridala túto rozmixovanú zmes, ktorú som poriadne premiešala a ešte chvíľu povarila.

Toto jesenné rizoto skvele dochutí tekvicový olej!

 

Avokádové raňajky

· Reading Time: 1 minute

INGREDIENCIE:

  • Pečivo
  • Avokádo
  • Sušené rajčiny
  • 1 strúčik cesnaku
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

 

PRÍPRAVA:

Avokádo rozkrojíme na polovicu, vyberieme kôstku a porežeme ho na kocky, aby sa ľahšie vybralo zo šupky. Dáme ho do misky, do ktorej pridáme aj sušené rajčiny, roztlačený strúčik cesnaku a trochu olivového oleja. Nakoniec túto pomazánku dochutíme soľou a čiernym korením a poriadne spolu pomiešame.

HOMEMADE Burger

· Reading Time: 1 minute

INGREDIENCIE:

  • Pečivo, vhodné na burger (ja som použila celozrnné žemle)
  • Kúsky bravčového/hovädzieho/hydinového mäsa (ja som mala hydinu)
  • Zelenina (reďkovka, cibuľa, ľadový šalát, rajčiny)
  • Dressing (BBQ, Dressing na burgre)

 

PRÍPRAVA:

Kúsky mäsa najprv jednoducho upečieme a necháme si ich na neskôr. Do trúby si zatiaľ dáme na cca 5 minút rozkrojené pečivo, aby bolo chrumkavé.  Po vybratí pečiva z trúby si  na dolnú časť pečiva dáme dressing (podľa ľubovoľného výberu), upečené mäso alebo malé kúsky mäsa a na to dáme pokrájanú zeleninu. Môžeme ju použiť buď čerstvú alebo mierne podusenú na panvici. Navrch položíme vrchnú časť pečiva a do stredu zapichneme špajdľu, aby burger držal pokope.

 

Tuna pasta

· Reading Time: 1 minute

Ingrediencie:

  • Cestoviny
  • Tuniak v olivovom oleji
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Vetvička čerstvého rozmarínu
  • Čierne korenie a soľ

 

Postup:

Ako prvé som dala variť cestoviny, kedže to vždy najdlhšie trvá. Nakrájala som si cesnak, ktorý som dala orestovať na panvicu s trochou olivového oleja. Približne po 3 – 5 minútach som k cesnaku pridala rozmarín. Medzi tým sa mi cestoviny uvarili, tak som ich scedila a k cesnaku s rozmarínom som pridala tuňiaka. Chvíľu som ho nechala povariť a následne som k tomu pridala cestoviny, ktoré som ešte dochutila čiernym korením a soľou.

Rýchly, ľahký obed/večera, ktorý zasýti a je chutný

 

Love, Lulu

Zelené pesto na cestoviny

· Reading Time: 1 minute

Avokádovo – bazálkové pesto

 

Avokádo sa považuje za jednu z najzdravších surovín na svete. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E a K. Taktiež obsahuje aj minerály ako vápnik, horčík, železo, zinok, fosfor a sodík. Avokádom denne prijmeme 14% dennej odporúčanej dávky draslíka. Chráni nás pred srdcovocievnymi ochoreniami, rakovinou a spomaľuje starnutie.

 

Ingrediencie na zelené pesto:

2 avokáda

2 veľké hrste rukoly 50g (ja dávam celé balenie čo je cca 100 – 150g a vôbec to nevadí)

1 veľkú hrsť čerstvej bazalky 30g

3 strúčiky cesnaku alebo hrsť listov medvedieho cesnaku

4PL vody

4PL olivového oleja

Šťavu z ½ citrona alebo 1PL umeoctu

 

Postup:

Všetky tieto ingrediencie spolu dobre rozmixujeme na vysokých otáčkach kým nevznikne zelené pesto.

 

 

Ingrediencie:

250g cestovín (podľa uváženia, kľudne sa môže použiť aj viac cestovín a na druhu nezáleží)

Upečené kúsky kuracieho mäsa alebo ryby (nezáleží na tom aká ryba)

Upečená zelenina (cuketa, hrášok, brokolica)

 

Postup:

Uvaríme cestoviny, mäso a zeleninu a všetko spolu zmiešame. Môžeme k tomu pridať aj opražené para orechy alebo píniové orechy. Cestoviny podávame spolu s pestom a môžu sa dochutiť kľudne aj so sušenými rajčinami.

 

Love, Lulu

Hokkaido polievka

· Reading Time: 1 minute

HOKKAIDO POLIEVKA

 

Hokkaido tekvica. Stavím sa, že väčšina ju pozná. Sýto oranžová tekvica, ktorá sa pečie alebo sa z nej robia rôzne omáčky alebo polievky. Táto sýto oranžová farba nám hovorí o tom, že obsahuje množstvo betakaroténu. Okrem toho obsahuje množstvo vitamínov A, draslík, luteín a zeaxaín, ktoré sú dobré na naše oči. Vápnik, fosfor, železo, horčík a vláknina sú zasa dobré pre naše trávenie. Hokkaido taktiež znižuje krvný tlak a je vhodná pre diabetikov.

 

 

Ingrediencie:

1 hokkaido tekvica

0,5l vody

Lúpané tekvicové jadierka

Tekvicový olej

Čierne korenie a soľ (na dochutenie)

 

Príprava:

Do hrnca dáme vodu, ktorú privedieme do varu. Zatiaľ tekvicu poriadne umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Jadierka vydlabeme a vyhodíme. Tieto 2 polovice nakrájame na menšie kúsky, ktoré potom dáme do hrnca s vodou. Tekvicu vo vode varíme približne hodinu, kým nezmäkne. Potom pomocou ponorného mixéra rozmixujeme tekvicu s vodou, kým nevznikne krémová forma polievky a ešte chvíľu povaríme. Nakoniec si túto úžasnú polievku dochutíme s čiernym korením, soľou, opraženými tekvicovými jadierkami a tekvicovým olejom.

 

Love, Lulu